La revedere!

septembrie 14th, 2019   •   no comments   

Final de sezon la Casa însorită. Câteva rânduri acum, ca mulțumire pentru implicarea părinților și a copiilor în programul nostru. A fost o idee spontană, despre cum ar putea arăta o vacanță activă a unor tineri între 11-15 ani, în care să fie timp și pentru odihnă, și pentru alte activități, fără trezit devreme și fără să ne vedem zilnic. Ne-am întâlnit, deci, de două ori/săptămână. O zi am dedicat-o voluntariatului, în cadrul organizației Salvați copiii, filiala Timișoara, iar a doua zi a fost gândită ca o zi de învățare/relaxare (și combinația acestora).
Reiau din raportul de activitate către sponsorul nostru, Toluna România, căruia îi mulțumim și cu această ocazie pentru sprijinul financiar, câteva dintre principalele noastre acțiuni de peste vară. Îi mulțumesc și Marei Lucheș, voluntara noastră entuziastă, care m-a ajutat în derularea întregului program și care a scris o parte din acest raport:

 • Prevenția consumului de droguri – Agenția Antidrog
  • Securitatea online – Andrei Sătescu
  • Întâlnire cu domnul Dumitru Prunariu, singurul astronaut român care a fost în spațiu, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul pas al oamenilor pe Lună
  • Cunoașterea orașului nostru – Claudia Tănăsescu
  • Muzica și sunetele ei – Cătălin Tărniceru
  • Muzeul Caricaturii Timișoara
  • Aquapic și secretele apei potabile
  • Jocuri de cunoaștere și board-games
  • Jocuri în aer liber
  • Ieșire in Parcul Copiilor alături de Salvați Copiii
  • Picturi pe pietre
  • Excursie cu vaporașul
  • Petrecerile de final, Cerino.

Succes în noul an școlar, copii însoriți, și să ne vedem cu bine în verile viitoare!

Ziua îmbrățișărilor

august 28th, 2019   •   no comments   

O zi a îmbrățișărilor, a jocului plin de bucurie, a curajului de a încerca lucruri noi. Ne-am luat rămas bun de la copiii din programul de vară al organizației „Salvați copiii” Timiș de la Școala Leonida prin două petreceri cu Cerino, una pentru cei mai mici, iar a doua pentru cei mai măricei. Băieții și fetele de la „Casa însorită” au format echipa Cerino 3 și fremătau pe margine să le vină rândul, fie să-i ajute pe cei mici, fie să se joace și ei. Se vede dascălul de valoare din Corina, de la Cerino, care a știut să gradeze jocurile după abililtățile copiilor și să-i motiveze pe cei care ar fi ales, în mod obișnuit, să stea pe margine. Le-a explicat care este diferența dintre „nu știu”/”nu pot”/”nu vreau” și veți vedea câtă libertate înseamnă să-ți dai voie să ieși dintr-un rol pre-stabilit și să te implici.

Le mulțumim copiilor și echipei de profesioniști de la „Salvați copiii” că ne-au primit alături de ei în această vară. A fost o experiență extraordinară pentru noi. Felicitări tinerilor de la „Casa însorită” și părinților pentru acceptarea provocării acestui program de vacanță, cu voluntariat la 11, 12,13, 14 ani (și 15-16, cei doi voluntari mai mari din grupul nostru, Mara și Alex)! Diplomele fiecăruia sunt binemeritate!

Mulțumiri speciale Marei Lucheș și părinților ei pentru aportul în programul nostru. Mara, prin implicare, entuziasm, inițiativă, inteligență, respectarea angajamentelor, ne-a arătat ce înseamnă voluntariat și câtă bucurie îți poate aduce un lucru bine făcut.

Voluntara zilei de ieri: Ioana, care s-a jucat, n-a mai făcut fotografii, a râs și a zâmbit mult.

Săptămâna 19 – 23 august

august 25th, 2019   •   no comments   

Săptămâna a început cu o petrecere cu Cerino, cea prin care ne-am luat rămas bun de la copiii de la Școala Generală nr.1, cuprinși în programul de vară al organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara. Așa cum ne-au obișnuit, Corina și Adorian au adus cu ei jocuri minunate, pline de energie, de fantezie și de creativitate, care ne-au ținut alerți și veseli mai bine de o oră. Să nu mai vorbim de minunatele sfaturi ale Corinei pentru o atitudine mai pozitivă, pentru angajarea în activități, pentru o energie mai bună pe care să o aducem în viețile noastre. Am văzut la joacă, zâmbind, voluntari de la „Casa însorită” pe care n-aș fi crezut să-i văd jucându-se vara aceasta. Magia Cerino a funcționat:). A fost emoționantă despărțirea de copii și de doamnele de la „Salvați copiii” care coordonează acest program de vară la Șc.nr.1. Sperăm să-i revedem verile viitoare.

În a doua parte a zilei am mers în vizită la Aquatim/ Aquapic. Am fost primiți cu drag de doamna Crenguța Radoslav, care ne-a înțeles ritmul și ne-a invitat, în primul rând, să ne răcorim, udându-ne cu toții cu stropitoarea din grădină. Odată energia recuperată, așteptând picnicul cu pizza, am învățat ce lucruri NU trebuie aruncate în canalizare (discuri demachiante, resturi alimentare, bețișoare de urechi, scutece, șervețele umede). Practic, nimic în afară de hârtia igienică și de șervețelele obișnuite de hârtie.

A urmat un mic picnic pe iarbă, după care am vizitat vechea uzină de apă industrială. E o uzină dezafectată în anii 90, odată cu închiderea celor mai multe fabrici din oraș, dar care a păstrat utilajele și sistemele de distribuire a apei industriale, vechi, unele, de peste 100 de ani. Pe lângă prezentarea tehnică legată de această uzină, doamna Radoslav ne-a povestit mai multe despre stația de tratare a apei (pe care am vizitat-o acum 2 ani cu copiii de la școala de vară), despre stația de epurare a apei, despre ce se întâmplă cu ce se strânge din canalizare, cum prin procese chimice complexe apa este curățată și retrimisă în Bega, iar deșeurile sunt transportate departe de oraș, după ce sunt incinerate (deșeuri de toate felurile).

Ne-am întors spre centru cu vaporașul, o călătorie plăcută și relaxantă.

Săptămâna a continuat într-un mod mai serios, cu multe lucruri învățate.

În prima parte a zilei de 23 august, i-am avut ca oaspeți pe trei ofițeri de poliție de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș  și Biroul Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Timiș (comisar de poliție Vasile Gavrilescu, ag.ref. Florin Băcioiu și ag.pr. Alexandru Croitoru). Într-un mod interactiv, cu întrebări și cu răspunsuri avizate, am primit informații despre drogurile de risc si cele de mare risc, despre efectele consumului de droguri asupra corpului, despre dependența fizică și psihică, despre locurile unde tinerii pot fi racolați de traficanții de droguri, despre presiunea grupului/curajul și înțelepciunea de a spune nu când cineva îți întinde o țigară aparent inocentă, despre consecințele legale (ce se întâmplă atunci când consumi droguri/atunci când ești traficant de droguri). Am mai vorbit despre recuperarea din dependență, despre serviciile care există pentru dezintoxicare și consiliere, despre o viață echilibrată, care să ne permită să rămânem sănătoși cât mai mult posibil.

Am continuat cu două filme motivaționale, despre Nick Vujecic și J. K. Rowling. Impresionante ambele povești și, încă o dată, exemple de cum dificultățile pot fi înfrânte, dacă alegi să vezi ce poți face, în loc să te concentrezi pe ce nu poți face/nu ai.

Am ales apoi un film deosebit pentru această ultimă întâlnire în sală: „Freedom Writers”, inspirat dintr-o poveste adevărată. O clasă de elevi de la marginea societății americane, cu traume uriașe și cu experiențe mai mult decât dureroase, și o tânără profesoară care s-a dedicat în întregime lor, cu devotament, înțelegere și cu dorința de a le da încrederea că pot schimba ceva în viețile lor (ceea ce au și reușit).

Şcoala de vară, săptămâna 12 – 16 august

august 18th, 2019   •   no comments   

Excursie cu vaporașul pe Bega și jocuri cu apă în Parcul Copiilor. 22 de copii de la școala de vară a organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara, alături de 10 copii de la „Casa însorită” au făcut față cum nu se poate mai bine căldurii, bucurându-se de joacă și de apă (apă din belșug). Felicitări, în mod deosebit, lui Alex și Alexiei, pentru inițiativă, imaginație și implicare. Jocul cu baloanele de apă și stropeala cu prelata au fost cele mai îndrăgite. Fotograful  zilei – Ioana.

Săptămâna 5 – 9 august

august 9th, 2019   •   no comments   

Cred cu tărie că ideea de a-i implica pe copii în activități ușoare de voluntariat e un mare plus pentru cei care au ales să participe vara aceasta în programul nostru. Nu facem nimic peste puterile lor, nimic care să le fie neplăcut. De exemplu, într-una dintre zile ne-am jucat cu copiii din programul de vară al organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara, de la Școala Generală nr.1. Ne-am întâlnit în parc și ideile de jocuri au curs. I-am rugat să vină pregătiți cu câteva sugestii de jocuri. Unii au venit, alții nu. Nu e grav, data viitoare vor fi pregătiți mai mulți. Au văzut câtă plăcere le-a făcut copiilor să se joace în parc, să se joace cu noi…și atunci când oferi bucurie, vrei să oferi și mai multă…Nu ai nevoie de bani mulți ca să organizezi o dimineață de joacă în Parcul Copiilor. E nevoie doar de soare, apă, niște copii bine-dispuși, o prelată, niște caserole pentru apă, un burete, câteva foi pentru căutarea de comori și sticluțe cu săpun ca să faci baloane… Restul erau toate acolo, în parc, și în mintea voluntarilor de la noi și de la „Salvați copiii”. La început poate că au stat separați copiii, dar apoi joaca i-a adus pe toți împreună.

După prânz și înghețata obligatorie, ne-am întâlnit cu Claudia Tănăsescu, ghid turistic și fotograf talentat, care ne-a purtat, pe la umbră, dintr-o poveste a orașului într-alta. Am început în Piața Libertății, unde ne-a arătat clădirea în care a locuit, cu soțul ei, iubirea din tinerețe a compozitorului Ludwig van Beethoven, apoi ne-a spus povestea statuii din centrul pieței, statuie comandată la Viena pentru a sărbători stingerea epidemiei de ciumă (cu mici alte istorisiri despre personajele săpate pe statuie, de ex. Sf. Ioan Nepomuk), povestea băilor turcești îngropate în pământ la sosirea austriecilor, câteva frânturi din viața lui Eugeniu de Savoya și rolul lui în istoria Timișoarei, semnificația unora dintre statuile ce împodobesc clădirile din piață (câte lucruri poți să vezi atunci când ridici puțin ochii din cotidian). Tot pe la umbră ne-am dus spre piața Sf. Gheorghe, unde Claudia iar ne-a spus mai multe povești, printre care și pe cea a Sf. Gheorghe, cel ce a ucis balaurul care cerea drept tribut fetele unei cetăți. Am văzut cu ochii noștri în această piață cum s-au descoperit straturi de construcții peste straturi, foarte bine păstrate… Am înaintat apoi pe strada Mercy până în dreptul unei clădiri frumoase de lângă librăria Cărturești, căreia i-am admirat poarta forjată în fier și curtea, frumos decorată. Claudia ne spunea că, pe lângă un stil, diversele curente de arhitectură marchează și un fel în care oamenii se raportează la frumos. În vremurile mai vechi, decorurile erau făcute cu mâna, frumos stilizate, azi se merge spre un stil funcțional, practic.

Ultima oprire a fost în Piața Unirii, unde am vorbit doar despre câteva dintre clădiri. Claudia a avut cu ea și fotografii vechi ale locurilor pe unde am trecut, e incredibil cât poate fi de frumos să vezi diferența dintre atunci și acum. Timisoara Explorer, e experiență pe care o recomandăm cu mult drag!

O altă zi armonioasă la clubul nostru de vacanţă a fost cea în care ne-am bucurat de joaca în Parcul Botanic, urmată fiind de o vizită la micul muzeu de caricatură Popa’s. Am fost primiți foarte bine și am primit multe explicații de la doamna care ne-a întâmpinat.

Saptamana 29 iulie – 2 august

august 8th, 2019   •   no comments   

Activități creative și jocuri în aer liber, alături de beneficiarii organizației „Salvați copiii” filiala Timișoara, de la Școala „Leonida”. Pictura pe pietre a devenit rapid pictura pe mânuțe (foarte creativi și inspirați copiii mai mici), decorurile pe pungile cadou au fost și ele pline de fantezie (au folosit chiar multe dintre resturile de materiale și veți vedea cât de frumoase idei au avut), iar veselia din curte ne-a arătat că joaca e oricând binevenită, chiar la copiii mai mari, cum sunt voluntarii noștri: trecerea în alergare printre sticlele care se balansează, mutatul apei, cu buretele, dintr-un vas într-altul, culesul cartofilor și, la final, mult așteptata prelată cu stropi de apă, care ne-a răcorit pe toți și ne-a dat energie.


O altă activitate a săptămânii a fost una muzicală: tobe de mai multe feluri, din diverse locuri ale lumii, o chitară electrică, un sintetizator, multe informații despre cum se produce sunetul, despre cum este el prelucrat în muzica modernă, în ce constă originalitatea unui muzician, cum poți reproduce o linie melodică sau diverse sunete pe sintetizator, comparații între cum se compunea muzica în trecut față de cum se întâmplă lucrurile în zilele noastre, când tehnologia a pătruns și în artă… Un atelier susținut cu pasiune de muzicianul Cătălin Tărniceru, care a venit spre copii cu entuziasmul omului care și-a găsit locul, care iubește ceea ce face și căruia îi e drag să împărtășească. De partea grupului nostru, curiozitate și deschidere de la cei mai mici și ceva reținere de la cei mai mari.

Saptamana 22 – 27 iulie 2019

iulie 29th, 2019   •   no comments   

Continuam cu voluntariatul, alături de beneficiarii proiectului „Și eu vreau la școală!” ,derulat de Organizatia Salvati Copiii România, în Școala nr. 1 din Timișoara. Jocuri de mișcare în curtea școlii, implicându-i și pe cei mai mici, și pe cei mai mari, de la Casa însorită. Timpul a trecut foarte repede și a fost multă, multă animație în curtea școlii. Am organizat apoi un mic joc de cunoaștere, să învățăm câte ceva unii despre alții. Fiecare voluntar de la Casa însorită a trebuit să-și aleagă un copil de la Școala nr. 1 și să afle două lucruri despre acesta. La fel și copiii de la școală, și-au ales un copil însorit și i-au pus întrebări, să afle două lucruri despre el. Am spus apoi fiecare, la cerc, ce am aflat despre parteneri (nu mari secrete, ci numele, vârsta, dacă mai au frați, la ce școli învață, în ce clasă). În sala de clasă am decorat pungi de cadou. Ca peste tot, copiii au fost foarte creativi și s-au lăsat duși de imaginație. Le mulțumim mamelor voluntarilor noștri, care au avut grijă să trimită figurine decupate pentru decoruri și mamei Anei pentru ideea jocului cu sticlele de apă. În final, mult așteptata bătaie cu baloane cu apă, foarte potrivită pentru o zi atât de caldă.

În cursul acestei săptămâni am primit și vizita unui grup de voluntari Erasmus repartizați asociației noastre, veniți însă cu o oarecare întârziere: au venit două studente, una din Somalia, cealaltă din Azerbaidjan, însoțite de voluntarul local, Briana (o elevă de 17 ani de la C.D.Loga, responsabilă și implicată-a avut și ea un rol în venirea fetelor azi). Până aici a fost partea dificilă, plus gândul că trebuie pregătite pe ultima sută de metri activități care să compenseze timpul rămas-voluntarele au stat cu noi doar o oră, în cele din urmă). Partea frumoasă a fost că ne-au prezentat lucruri foarte interesante despre țările lor (Nadra e din Somalia, dar născută și crescută în Finlanda, iar Leyla din Azerbaidjan, ținutul focului). Ambele ne-au prezentat pe scurt istoria țarilor lor, date despre economie, tradiții, limbi vorbite, conflicte în prezent, rolul femeilor în societățile respective. Leyla ne-a spus că a fost foarte plăcut surprinsă de faptul că grupul nostru de copii se informase legat de cele două țări: au știut unde sunt așezate, capitalele, câte ceva despre limbile vorbite, populația). Am avut și doi câștigători aici, care au și prezentat în engleză informațiile găsite (premiul lor a constat în înghețată din partea Casei însorite:). Am continuat apoi cu un mic concurs pe echipe (întrebări de logică). De data aceasta a câștigat echipa compusă predominant din băieți-felicitări! După aceea, tot pe echipe, am sintetizat ideile lor despre bani (ce sunt banii pentru ei, cum îi putem obține, cum îi valorizăm, ce obțin ei cu ajutorul banilor, ce pot face pentru a avea bani de buzunar). A fost interesant că majoritatea au spus că părinții lor nu merg cu drag la lucru -nu știu dacă e chiar așa… După prânz, am citit câteva pagini despre băieții care au curajul de a fi altfel și despre fetele rebele (Lionel Messi – tot vorbisem despre cum câștigă unii oameni banii, dar și ce fac cu ei, atunci când au un surplus, Mata Hari, celebra spioană, apoi o matematiciană din Iran, Maryam Mirzakhami (căreia nu-i plăcea deloc matematica, dar care apoi a câștigat medalia Fields, cea mai importantă distincție internațională pentru matematică), o artistă grafitti din Afganistan (Shamsia Hassani) și un model de o frumusețe rară din Senegal, Koudhia Diop (Melanin Goddess pe Instagram:). Am discutat puțin despre lumea islamică, iar apoi, dacă tot a fost o zi a geografiei, copiii au primit niște hărți mute ale Europei și sarcina de a nota pe ele denumirea țărilor respective, tot în echipe (după ce au avut proiectată harta plină a Europei, pentru câteva minute). În final, doar pentru câteva minute, i-am rugat să noteze ce apreciază la părinții lor. Una dintre echipe a reușit să scrie și ce le place mai puțin, dar cred că sunt aspecte mult mai mici decât ce au scris ei ca apreciere.

 

 

Săptămâna 15 – 20 iulie 2019

iulie 20th, 2019   •   no comments   

Cine spune că voluntariatul e o activitate ușoară, mai ales la vârsta copiilor de la Casa însorită, e invitat să vină cu noi. Am planificat activitățile, am vorbit cu copiii despre ce știu eu să facă mai bine, i-am rugat să sugereze activități ușoare, la care se pricep ei. Și totuși, e greu să ne pornim, mai ales băieții noștri…Dar și când ne pornim, ne descurcăm bine.:) Am fost, in prima parte a săptămânii, la copiii de la grădinița estivală și de la școala de vară organizată de Organizația Salvați Copiii, filiala Timișoara, la școala Leonida, din Ronaț. Cu cei mici am lucrat niște iepurași-suport de creioane, din materiale reciclabile, iar cu cei mari niște ursuleți din fâșii de quilling. Două activități care au necesitat multă răbdare și migală din partea tuturor. Foarte frumoase materiale au realizat toți copiii. Am avut și jocuri în curte (Voinicii și Prinde bomboana!), unde mai ales cei mai mari dintre copii s-au distrat foarte bine. Mulțumim copiilor și cadrelor didactice care ne-au primit și felicitări copiilor însoriți, Marei (voluntara noastră), pentru implicare și pentru că au înțeles că noi am mers acolo pentru ceilalți copii.

Saptamana a continuat cu o zi dedicată apei: ingenioasă, plăcută, cu învățare experiențială. Deplasare la Aquapic, pe apă, cu vaporetto (am fost numai noi pe ambarcațiune), urmată de experiențe legate de calitățile apei. Am fost primiți de doamna Loredana Leordean și de colegele sale (dintre care două fete, studente la chimie, aflate în practică și în voluntariat la Aquatim). La început am aflat câteva lucruri despre apa din rețeaua de alimentare a Timișoarei și despre proprietățile acesteia (noțiuni cum ar fi miscibil/nemiscibil, filtrare, decantare)-am aflat văzând cu ochii noștri, nu dintr-o prelegere. Copiii au primit halate (am desfășurat muncă de laborator) și ecusoane. Fiecare și-a ales unul, în funcție de preferința lui pentru echipa Curioșilor, a Perseverenților sau a…Geniilor Neînțelese. Ghidați apoi de gazdele noastre, copiii au primit truse de chimie și tot echipamentul necesar pentru a determina, prin măsurători, duritatea apei, nivelul de calciu din apă și nivelul de cloruri. Fiecare și-a notat rezultatul măsurătorii pe tablă. Excelent au fost pregătite activitățile pentru copii, cu fișe care le-au explicat experimentele pas cu pas, cu gazdele noastre prezente alături de noi, pentru a ne ajuta când era nevoie. Un mic grup încântat de activitățile propuse am avut azi și cu dorința de a reveni, în luna august. O inițiativă educativă binevenită în Timișoara. Jucându-se, practic, cum a observat doamna Loredana Leordean, copiii au învățat despre instrumentele de laborator, cum să urmărească o fișă de lucru, cum să determine diferiți parametri, s-au concentrat, au fost atenți, au măsurat, au reluat măsurătorile. Așa văd eu o școală modernă și atrăgătoare pentru copii.

 

Mai aproape de stele….

iulie 17th, 2019   •   no comments   

Conferinta domnului Dumitru Prunariu, la Universitatea de Vest din Timisoara, in 16 iulie 2019. 50 de ani de cand Neil Armstrong a pasit pe luna. „De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat.”

Un eveniment care i-a incantat mult pe tinerii insoriti, care au aflat o multime de informatii despre spatiu.

Saptamana 8 – 13 iulie

iulie 15th, 2019   •   no comments   

Prima săptămână de voluntariat pentru copiii de la Casa însorita. Judecând după discuțiile noastre din tramvai și din fata Şcolii nr.1, unde am mers sa organizam activități împreună cu beneficiarii unui proiect educational al organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara, însoriții erau emoționați și nu știau la ce sa se aștepte. Au văzut cartierul, școala (sărăcăcioasa, comparativ cu școlile în care învață ei) și apoi i-au văzut pe copiii din sala de clasa. Gheata s-a spart repede, cu jocuri în curte, unde au participat cu toții, împreună. Copiii care ne-au primit au fost draguți, dornici sa se joace, sa învețe și sa cunoască alți copii. În sala de clasa, după atâta alergare, am pictat pietre. Activitățile de creație au puterea de a liniști și de a lăsa imaginația să curgă, ceea ce s-a întâmplat și la noi. Toți copiii s-au implicat, cei mari i-au ajutat pe cei mai mici, am văzut multe idei superbe de decorare. Am strâns împreună materialele, apoi am curățat băncile, frumos și fără proteste. Ceea ce la școala noastră de vara, în anii precedenți, s-ar fi realizat mai greu și cu multe negocieri, acum a fost ușor și responsabil (o fi altă vârstă, sau poate noul context?). Au urmat alte jocuri, o plimbare în Parcul Copiilor, alte activități frumoase, toate presărate cu multa veselie și voie bună.