Săptămâna 19 – 23 august

august 25th, 2019   •   no comments   

Săptămâna a început cu o petrecere cu Cerino, cea prin care ne-am luat rămas bun de la copiii de la Școala Generală nr.1, cuprinși în programul de vară al organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara. Așa cum ne-au obișnuit, Corina și Adorian au adus cu ei jocuri minunate, pline de energie, de fantezie și de creativitate, care ne-au ținut alerți și veseli mai bine de o oră. Să nu mai vorbim de minunatele sfaturi ale Corinei pentru o atitudine mai pozitivă, pentru angajarea în activități, pentru o energie mai bună pe care să o aducem în viețile noastre. Am văzut la joacă, zâmbind, voluntari de la „Casa însorită” pe care n-aș fi crezut să-i văd jucându-se vara aceasta. Magia Cerino a funcționat:). A fost emoționantă despărțirea de copii și de doamnele de la „Salvați copiii” care coordonează acest program de vară la Șc.nr.1. Sperăm să-i revedem verile viitoare.

În a doua parte a zilei am mers în vizită la Aquatim/ Aquapic. Am fost primiți cu drag de doamna Crenguța Radoslav, care ne-a înțeles ritmul și ne-a invitat, în primul rând, să ne răcorim, udându-ne cu toții cu stropitoarea din grădină. Odată energia recuperată, așteptând picnicul cu pizza, am învățat ce lucruri NU trebuie aruncate în canalizare (discuri demachiante, resturi alimentare, bețișoare de urechi, scutece, șervețele umede). Practic, nimic în afară de hârtia igienică și de șervețelele obișnuite de hârtie.

A urmat un mic picnic pe iarbă, după care am vizitat vechea uzină de apă industrială. E o uzină dezafectată în anii 90, odată cu închiderea celor mai multe fabrici din oraș, dar care a păstrat utilajele și sistemele de distribuire a apei industriale, vechi, unele, de peste 100 de ani. Pe lângă prezentarea tehnică legată de această uzină, doamna Radoslav ne-a povestit mai multe despre stația de tratare a apei (pe care am vizitat-o acum 2 ani cu copiii de la școala de vară), despre stația de epurare a apei, despre ce se întâmplă cu ce se strânge din canalizare, cum prin procese chimice complexe apa este curățată și retrimisă în Bega, iar deșeurile sunt transportate departe de oraș, după ce sunt incinerate (deșeuri de toate felurile).

Ne-am întors spre centru cu vaporașul, o călătorie plăcută și relaxantă.

Săptămâna a continuat într-un mod mai serios, cu multe lucruri învățate.

În prima parte a zilei de 23 august, i-am avut ca oaspeți pe trei ofițeri de poliție de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș  și Biroul Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Timiș (comisar de poliție Vasile Gavrilescu, ag.ref. Florin Băcioiu și ag.pr. Alexandru Croitoru). Într-un mod interactiv, cu întrebări și cu răspunsuri avizate, am primit informații despre drogurile de risc si cele de mare risc, despre efectele consumului de droguri asupra corpului, despre dependența fizică și psihică, despre locurile unde tinerii pot fi racolați de traficanții de droguri, despre presiunea grupului/curajul și înțelepciunea de a spune nu când cineva îți întinde o țigară aparent inocentă, despre consecințele legale (ce se întâmplă atunci când consumi droguri/atunci când ești traficant de droguri). Am mai vorbit despre recuperarea din dependență, despre serviciile care există pentru dezintoxicare și consiliere, despre o viață echilibrată, care să ne permită să rămânem sănătoși cât mai mult posibil.

Am continuat cu două filme motivaționale, despre Nick Vujecic și J. K. Rowling. Impresionante ambele povești și, încă o dată, exemple de cum dificultățile pot fi înfrânte, dacă alegi să vezi ce poți face, în loc să te concentrezi pe ce nu poți face/nu ai.

Am ales apoi un film deosebit pentru această ultimă întâlnire în sală: „Freedom Writers”, inspirat dintr-o poveste adevărată. O clasă de elevi de la marginea societății americane, cu traume uriașe și cu experiențe mai mult decât dureroase, și o tânără profesoară care s-a dedicat în întregime lor, cu devotament, înțelegere și cu dorința de a le da încrederea că pot schimba ceva în viețile lor (ceea ce au și reușit).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.