Săptămâna 5 – 9 august

august 9th, 2019   •   no comments   

Cred cu tărie că ideea de a-i implica pe copii în activități ușoare de voluntariat e un mare plus pentru cei care au ales să participe vara aceasta în programul nostru. Nu facem nimic peste puterile lor, nimic care să le fie neplăcut. De exemplu, într-una dintre zile ne-am jucat cu copiii din programul de vară al organizației „Salvați copiii”, filiala Timișoara, de la Școala Generală nr.1. Ne-am întâlnit în parc și ideile de jocuri au curs. I-am rugat să vină pregătiți cu câteva sugestii de jocuri. Unii au venit, alții nu. Nu e grav, data viitoare vor fi pregătiți mai mulți. Au văzut câtă plăcere le-a făcut copiilor să se joace în parc, să se joace cu noi…și atunci când oferi bucurie, vrei să oferi și mai multă…Nu ai nevoie de bani mulți ca să organizezi o dimineață de joacă în Parcul Copiilor. E nevoie doar de soare, apă, niște copii bine-dispuși, o prelată, niște caserole pentru apă, un burete, câteva foi pentru căutarea de comori și sticluțe cu săpun ca să faci baloane… Restul erau toate acolo, în parc, și în mintea voluntarilor de la noi și de la „Salvați copiii”. La început poate că au stat separați copiii, dar apoi joaca i-a adus pe toți împreună.

După prânz și înghețata obligatorie, ne-am întâlnit cu Claudia Tănăsescu, ghid turistic și fotograf talentat, care ne-a purtat, pe la umbră, dintr-o poveste a orașului într-alta. Am început în Piața Libertății, unde ne-a arătat clădirea în care a locuit, cu soțul ei, iubirea din tinerețe a compozitorului Ludwig van Beethoven, apoi ne-a spus povestea statuii din centrul pieței, statuie comandată la Viena pentru a sărbători stingerea epidemiei de ciumă (cu mici alte istorisiri despre personajele săpate pe statuie, de ex. Sf. Ioan Nepomuk), povestea băilor turcești îngropate în pământ la sosirea austriecilor, câteva frânturi din viața lui Eugeniu de Savoya și rolul lui în istoria Timișoarei, semnificația unora dintre statuile ce împodobesc clădirile din piață (câte lucruri poți să vezi atunci când ridici puțin ochii din cotidian). Tot pe la umbră ne-am dus spre piața Sf. Gheorghe, unde Claudia iar ne-a spus mai multe povești, printre care și pe cea a Sf. Gheorghe, cel ce a ucis balaurul care cerea drept tribut fetele unei cetăți. Am văzut cu ochii noștri în această piață cum s-au descoperit straturi de construcții peste straturi, foarte bine păstrate… Am înaintat apoi pe strada Mercy până în dreptul unei clădiri frumoase de lângă librăria Cărturești, căreia i-am admirat poarta forjată în fier și curtea, frumos decorată. Claudia ne spunea că, pe lângă un stil, diversele curente de arhitectură marchează și un fel în care oamenii se raportează la frumos. În vremurile mai vechi, decorurile erau făcute cu mâna, frumos stilizate, azi se merge spre un stil funcțional, practic.

Ultima oprire a fost în Piața Unirii, unde am vorbit doar despre câteva dintre clădiri. Claudia a avut cu ea și fotografii vechi ale locurilor pe unde am trecut, e incredibil cât poate fi de frumos să vezi diferența dintre atunci și acum. Timisoara Explorer, e experiență pe care o recomandăm cu mult drag!

O altă zi armonioasă la clubul nostru de vacanţă a fost cea în care ne-am bucurat de joaca în Parcul Botanic, urmată fiind de o vizită la micul muzeu de caricatură Popa’s. Am fost primiți foarte bine și am primit multe explicații de la doamna care ne-a întâmpinat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.